Kvalitní extra panenský olivový olej dnes bez obtíží najdeme v regálech hypermarketů, supermarketů a v menším sortimentu i na nezávislé maloobchodní síti.
Speciální kulinářské obchody nabízejí kromě extra panenských olejů také jejich ochucené variace a výběrové, např. jednodruhové extra panenské olivové oleje s garancí původu podle vybraných oblastí pro pěstování oliv, jejichž kvalita a chuť se odráží ve vyšší ceně. Půllitr takového oleje se pak může pohybovat v ceně od 200 do 400 Kč.
Výroba extra panenského olivového oleje je velice náročná, proto nemůže patřit k nejlevnějším druhům. Pro kvalitu oleje je samozřejmě nejdůležitější kvalita použitých surovin – oliv. Na ceně se tedy podílí nejen složitější proces pěstování, sklizně a lisovaní, ale i cena vstupních surovin – oliv.
Cena olivového oleje kategorie Pure je však na regálech obchodů v podstatě téměř srovnatelná s cenou oleje extra panenského, což může být pro spoustu spotřebitelů nepochopitelné. Ač jsou kvalita a zdravotní benefity olivového oleje nesrovnatelné s extra panenským olejem, vyrovnaná cena je způsobena technologií výroby, která zvyšuje náklady právě z důvodu nutné rafinace, kterou musí pure podstoupit, aby mohl být posléze stáčen do lahví a konzumován. Tím se vlastně cenově vyrovnává s mnohem kvalitnější variantou extra panenského oleje, který však rafinaci nepodstupuje.
Obecně platí, že čím je olivový olej čerstvější, tedy čím kratší doba uplynula od stáčení, tím je lepší a chutnější. V čerstvém extra panenském olivovém oleji je zachováno největší množství zdraví prospěšných látek – vitamínu E a polyfenolů – které se postupně působením světla a okolních vlivů z oleje vytrácejí.
Olivový olej se prodává v různých typech obalů. Tónované skleněné obaly lépe chrání olej před světlem. Extra panenské oleje výběrové kvality se obvykle stáčí do zatmavených lahví, aby světlo nepoškozovalo obsažené látky prospěšné zdraví – zejména přírodní antioxidanty - polyfenoly. Ty se ve větším množství vyskytují v olejích lisovaných ze speciálně vybraných, kvalitativně nejlepších odrůd oliv. Polyfenoly jsou přírodními antioxidanty, účinně působí proti stárnutí buněk v lidském organizmu a zároveň olejům dodávají příznačné pikantnější aroma.
U olejů běžně dostupných v supermarketech jsou světlé láhve zase zárukou, že uvidíte skutečnou barvu oleje. Ta by měla mít v případě extra panenského olivového oleje přirozené zbarvení do tmavšího zeleného odstínu. Má-li olivový olej spíše nažloutlé či zlatavé zbarvení, pak se jedná s největší pravděpodobností o jiný, méně kvalitní olivový olej (Pure nebo Sansa), nebo extra panenský olej, jehož doba trvanlivosti buď vypršela, nebo byl po dobu skladování vystaven nepříznivým vlivům a jeho kvalita je narušena. Proto doporučujeme barvu vždy zkontrolovat a hlídat datum spotřeby.
Olivový olej je třeba skladovat na tmavém místě při pokojové teplotě. Ideálním místem je uzavřená skříň, komora nebo spíž bez oken. Rozhodně se nedoporučuje skladovat olej v ledničce, nízká teplota pro něj není přirozená a nesvědčí mu. Při teplotě pod 7°C se olej zakalí a zhoustne. Zakalení sice nemá vliv na kvalitu oleje (po umístění do teplejšího prostředí se vrátí do původního stavu), ale nepůsobí příliš esteticky.
Špatně zabalený olej s víčkem, které netěsní, podléhá rychle zkáze a ztrácí charakteristickou chuť a aroma. Stejně jako u ostatních potravin se nevyplácí nakupovat olej neznámého původu a především bez vyznačeného data spotřeby.
Dobře skladovaný olivový olej se doporučuje spotřebovat nejpozději do 24 měsíců od data plnění. Poté začíná ztrácet aroma a hodnotné látky. U extra panenského olivového oleje platí zlaté pravidlo, že čím čerstvější je olej, tím více hodnotných a přírodních aromatických látek obsahuje. Olivový olej ochucený kořením nebo bylinkami má tendenci po roce kysnout, takže se doporučuje jej spotřebovat v kratší době, než čistý olivový olej. Olivový olej má čtyři nepřátele: ostré sluneční světlo, vysokou teplotu, přístup kyslíku a styk s kovy.