Pro 1 osobu potřebujete:
200 ml extra panenského olivového oleje Monini Classico
150 g filé z mořské tresky (nejlépe čerstvé)
200 g brambor
50 ml smetany ke šlehání
50 ml mléka
5 lžic extra panenského olivového oleje Monini Classico
1 lžíce strouhaného parmazánu
sůl, bílý pepř
• Oloupané brambory uvařte doměkka. Mezitím ohřejte mléko se smetanou, přilijte k uvařeným bramborám a společně vyšlehejte dohladka. Na závěr přidejte 5 lžic olivového oleje, sůl, parmazán a znovu promíchejte. Uchovejte v teple.
• Do teflonové pánve nebo rendlíku položte čtverec pečicího papíru, nalijte na něj olivový olej a rozehřejte asi na 85°C, ne více. Při vyšší teplotě by se ryba nepošírovala, ale zprudka pekla, což není žádoucí. Do oleje vložte tresku, aby byla ponořená a pošírujte (vařte) jen z jedné strany asi 6 až 7 minut. Když je treska hotová, vyjměte ji, osolte a opepřete. Podávejte s bramborovou kaší a opečenou jarní cibulkou.
Tip šéfkuchaře: Díky pošírování nemusíte tresku během pečení obracet, takže na talíř budete servírovat neporušený filet. I když jsou čerstvé filety tresky dražší než mražené, chuťově i konzistencí jsou nesrovnatelně lahodnější.
Tento recept pro Vás připravili šéfkuchaři Pražského kulinářského institutu