4 porce:
1/2 větší bulvy celeru
1/4 litru zeleninového vývaru (nebo bio bujónu z kostky)
150 ml smetany ke šlehání
1 velký stroužek česneku najemno nasekaný
4 tenké plátky slaniny
1/4 lžičky sečuánského nebo bílého pepře
Sůl a špetka muškátového oříšku
6 lžic extra panenského olivového oleje Monello
1. Zapněte troubu na 180°C. Celer oloupejte, pokrájejte jej na větší kusy a přemístěte do pekáčku. Pokapejte jej dvěmi lžícemi oleje, posolte a dobře promíchejte, ať se všechny kousky rovnoměrně obalí olejem. Vložte do trouby a pečte, dokud nebude celer měkký, což poznáte pokud do něj lehce zajede ostrý nůž. Občas obraťte. Na posledních 5 minut pečení přidejte k celeru česnek.
2. Mezitím zahřejte vývar. Jakmile je celer hotový, přidejte jej do vroucího vývaru, ochuťte pepřem a pár minut povařte. Sejměte z ohně, přidejte smetanu a vše tyčovým mixérem rozmixujte na hustý krém. Podle chuti dosolte a přidejte muškátový oříšek. Uchovejte v teple.
3. Plátky slaniny nasucho opečte na pánvi.
4. Krém rozdělte do čtyř misek, ozdobte plátkem slaniny a pomalu tenkým pramínkem nalijte na každou porci lžíci Monella. Servírujte s čerstvou bagetou nebo ciabattou.
Tip šéfkuchaře: jestliže vám zrovna celer není po chuti, vyměňte jej za květák nebo hrášek – chuť Monella se v jejich doprovodu rozvine stejně dobře.